21/5 – 21/6 H Κάρτα των Διδύμων και ο Αποσυμβολισμός της.

Βλέπουμε στην απεικόνιση της κάρτας το σύμβολο των Διδύμων, περιστοιχισμένο από δύο τετράγωνα που σχηματίζουν ένα οκτάκτινο. Το κάθε τετράγωνο έχει το δικό του χρώμα και όπως αλληλοσυνδέονται, μας δίνουν την αίσθηση του Γιν και του Γιανγκ. Δεξιά και αριστερά από το σύνολο υπάρχει ένα Λιοντάρι και ένας Μονόκερως. Το Λιοντάρι μαζί με το Μονόκερω, σαν δυαδικότητα, συμβολίζουν τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά του ζωδίου των Διδύμων.

Το Λιοντάρι συμβολίζει την ενεργητική όψη του κόσμου, και ο Μονόκερως την παθητική αρχή. Υπακοή και εργατικότητα τα χαρακτηριστικά του Μονόκερω, σκληράδα και ήρεμη δυναμικότητα, τα χαρακτηριστικά του Λέοντα. Τα δυο ζώα στραμμένα προς τα μέσα κοιτώντας το σύμβολο συμβιώνουν μεταξύ τους, αλλά σε πολλές περιπτώσεις η αντίθεσή τους φαίνεται τόσο μεγάλη που είναι ικανά να κατασπαραχθούν. Τα ζώα εκφράζουν το ένστικτο της επιβίωσης περισσότερο από καθετί άλλο.

Και χωρίς να γνωρίζουν τις συνέπειες των πράξεών τους, μπορούν να αλληλοσπαραχθούν, αγνοώντας ότι σκοτώνοντας την άλλη όψη, την αντίπαλη όψη, σκοτώνουν ένα σημαντικό μέρος του εαυτού τους. Βλέπουμε πως πάνω στη σφαίρα που περικλείει το οκτάκτινο κάθεται ένας Πίθηκος κρατώντας στα χέρια την υδρόγειο μετρώντας την με ένα διαβήτη.

Ο Πίθηκος, εδώ, συμβολίζει την ευφυΐα και τη διάνοια των πιο εξελιγμένων μορφών του ζωικού βασιλείου, και τα οποία βρίσκονται κάτω από την επιρροή των Διδύμων.

Στο ψηλότερο επίπεδο βλέπουμε ένα ζευγάρι νεαρών ανθρώπων να στέκεται κρατώντας ένα Κηρύκειο. Ο άντρας έχει το αριστερό χέρι στραμμένο προς τα πάνω. Το αριστερό χέρι θεωρείται η παθητική όψη του ανθρώπου και ταυτόχρονα ο δέκτης συλλαμβάνει τα μηνύματα από τα λεπτότερα επίπεδα.

Έτσι ο νεαρός άντρας, με το αριστερό χέρι στραμμένο προς τα πάνω, δείχνει τη θετική όψη που έρχεται για να μορφοποιηθεί μέσα σ’ αυτόν. Αυτή η όψη μεταβιβάζεται μέσω του δεξιού του χεριού στο Κηρύκειο για να περάσει στη συνέχεια στο αριστερό χέρι της γυναίκας το οποίο συμβολίζει την ύλη, ενώ μέσω του δεξιού της χεριού, του ενεργητικού και του κινητικού, την αποδίδει στον κόσμο.

Το Κηρύκειο είναι σύμβολο του Ερμή, προστάτης του ζωδίου των Διδύμων, είναι σύμβολο δύναμης. Τα δύο φίδια, που τυλίγονται γύρω του, συμβολίζουν την εξισορροπημένη δύναμη των αντιθέτων και στην κορυφή του, τα δυο φτερά με τη σφαίρα συμβολίζουν τα ανώτερα πνευματικά επίπεδα. Εδώ βλέπουμε τα ζεύγη των αντιθέτων εξανθρωπισμένα και μάλιστα, μέσω της Ράβδου της Επικοινωνίας, σε πλήρη συνεργασία μεταξύ τους.

Οι στήλες ανάμεσα στις οποίες στέκονται δείχνουν, σε αφηρημένο επίπεδο, την όψη της θετικής και της παθητικής μορφής. Στη βάση τους φέρουν από μία εικόνα του Ταρό αντίστοιχα. Στη βάση της Κόκκινης Στήλης, ή διαφορετικά της ενεργητικής, βλέπουμε τη μορφή του «Τρελού».

Ο «Τρελός» εδώ συμβολίζει την έναρξη της περιπέτειας, είναι η ενεργητική μορφή που ξεκινά για το άγνωστο ταξίδι και που, χωρίς να νοιαστεί, αποτολμά. Η δεύτερη μορφή στη γαλάζια Στήλη είναι η Εγκράτεια. Από την πλευρά της παθητικότητας η Εγκράτεια είναι η σύνεση.

Η παθητικότητα συνοδεύεται πάντοτε από μία τάση για συγκράτηση, για μορφοποίηση των ήδη δεδομένων καταστάσεων, και όχι για νέες περιπέτειες και αγώνες άγνωστους. Η αντίθεση αυτών των δύο όψεων δίνουν μια εικόνα πολύ σοφή για τη φύση των Διδύμων.

Τα πάντα μέσα τους αλληλοσυγκρούονται, τα πάντα είναι ασταθή και ρευστά. Μα εκείνο που έχει αξία είναι το σήμερα, μέσα από το οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε τόσο με την Τρέλα του «Τρελού», όσο και με τη φρόνηση της «Εγκράτειας».

Δυο Δράκοι, ένας κοκκινωπός και ένας γαλάζιος συνδέουν αυτό το επίπεδο συνείδησης με το αμέσως επόμενο. Δυο Δράκοι που παλεύοντας ενώνουν τα κεφάλια σε μία αέναη αντίθεση και μάχη.

Σαν επισφράγισμα της έντονης αντίθεσης θηλυκού και αρσενικού στο πάνω μέρος των Στηλών υπάρχει για μεν τη θετική το στοιχείο της Φωτιάς, που περιβάλλει μια ράβδο δύναμης, ενώ στην παθητική ένα Δισκοπότηρο που δέχεται όλα τα μηνύματα. Ο Ήλιος και η Σελήνη που βρίσκονται υπεράνω επιτείνουν αυτήν την άποψη. Πάνω από τα κεφάλια των Δράκων που αλληλοσυμπλέκονται βλέπουμε έναν Ερμαφρόδιτο.

Έχει τη μορφή δίδυμου σιαμαίου που αποχωρίζεται σε θηλυκό και αρσενικό πάνω από το ύψος των γεννητικών οργάνων. Το θηλυκό ήμισυ κρατά το Γνώμονα, ενώ το αρσενικό το Διαβήτη, σύμβολα τεκτονικά της Δημιουργίας του Σύμπαντος. Στέκονται αγκαλιασμένοι, στη στενότερη συνεργασία που μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στα πολικά αντίθετα. Πλαισιώνονται από το Δικέφαλο Αητό, που εντείνει τις ιδιότητες του δυναμικού που έχει ο άνιμους και η άνιμα στην πλέον αρμονική συνύπαρξή τους.

Η όλη κάρτα διέπεται από την αντίθεση αλλά και την αλληλοαποδοχή των δύο πολικά αντιδιαμετρικών αρχών του εκδηλωμένου σύμπαντος.

ΠΗΓΗ : www.kosmos-zine.gr